tirsdag 19. oktober 2010

Leserinnlegg:


LESERINNLEGG: 
- Vurdering i nynorsk

Nynorsk ble innført i Norge på rundt 1850-tallet. Bokmål ble innført på begynnelsen av 1900 tallet. Nynorsk ble innført i skolen, og grunnen var at vi skulle ha muligheten til å sende eller motta et brev fra statsministeren på nynorsk. Men hvis det er den eneste begrunnelsen, syns jeg virkelig ikke dette er grunn nok. For alle de som vokser opp med norsk som morsmål er det ikke vanskelig å forstå en tekst på nynorsk. Derimot om man skal fordype seg i norsk historie senere, burde man heller kunne velge et fag hvor man kan lære ordentlig nynorsk.

Det kan godt hende mange er så negative til dette faget fordi det er ganske vanskelig og da føler man at man ikke mestrer dette. Læreren er da med på å gjøre det lettere for eleven, ved å gi en god innføring i nynorsk. Dette vil bidra til at elevene vil få en god mestringsfølelse i faget og det vil da bli lettere å få en positiv holdning til nynorsk. Jeg tror mange ser på det som et ganske vanskelig fag, med en del vanskelig grammatikk. Selv om faget i seg selv ikke er så nødvendig, syns jeg vi i hvert fall vi bør slippe å få karakterer i faget, da nynorsk sannsynligvis har liten betydning for de fleste senere i livet.  

1 kommentar:

  1. Jeg synes det er bra at du tar med fakta om nynorsk og når den kom til Norge. Det viser at nynorsk har vært en del av det norske samfunnet veldig lenge. Du nevner at vi skal ha mulighet til å sende eller motta et brev fra statsministeren, å at det er den eneste grunnen til at vi lærer nynorsk. Men det er vell ikke den eneste grunnen? Det er viktig at man forstår nynorsk. Det er kanskje 1/4 av Norges befolkning som skriver nynorsk, å snakke nærmere nynorsk enn bokmål. Du må også kunne bruke nynorsk når du jobber i det offentlige. Der du må kunne svare på nynorsk hvis du mottar et brev som er skrevet på nynorsk.

    Ellers et veldig fint innlegg. Er enig med deg i det meste. Nynorsk karakteren burde ikke være der, men at vi skal lære litt nynorsk så vi kan kommunisere med andre som skriver nynorsk er viktig. Jeg har også lagt merke til, at hvis man kan litt nynorsk er det lettere og forstå de ulike dialektene vi har i Norge.
    Jeg synes likevel at det burde være et valgfritt fag på videregående. :)

    SvarSlett